Voorkomen blijft nog steeds beter dan genezen. Preventie en brandveilig(er) leven kan je leren. Naast het vermijden van brandgevaar, is investeren in goede rookmelders van levensbelang. Want ze kunnen levens redden. Door gezamenlijke inspanningen kunnen we onze maatschappij veiliger maken.
BRANDVEILIG LEVEN BEGINT BIJ JEZELF
Met deze boodschap willen we iedereen bewust(er) te maken van het belang van brandveiligheid. Op www.leefbrandveilig.be vind je informatie en tips om je leefomgeving brandveiliger te maken.Samen maken we het verschil!
DOE DE DEUR DICHT
Het sluiten van deuren op weg naar buiten bij brand is noodzakelijk. Je herkent dit waarschijnlijk uit de evacuatieoefeningen op je werk. Je kan ook kiezen om preventief je deuren te sluiten voordat je gaat slapen. Zo ben je beter beschermd als er later in de nacht toch brand uitbreekt. Het is natuurlijk een zeer persoonlijke keuze dat je slaapt met de slaapkamerdeur open of dicht. Ook voor kinderen is dit vaak een leeftijdsgebonden optie.
Belangrijk is dat je weet dat het preventief sluiten van binnendeuren het geluid van rookmelders heel hard verzwakt. Dit kan gaan van 10 tot 20 decibel. Als je de deuren preventief sluit, moet je kiezen voor koppelbare rookmelders.
HEB JIJ AL ROOKMELDERS HANGEN?
Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico’s, is het belangrijk om te investeren in voldoende rookmelders. Veel te weinig mensen weten dat er bij brand ’s nachts, je weinig kans hebt om op tijd wakker te worden. Als je slaapt, ruik je namelijk niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.
Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!
Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder. Uitzonderingen zijn de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand. Plaats daarom een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.
Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar. In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders. Op die manier is het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar.
Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin op tijd de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, …).
CO IS EEN GROOT GEVAAR
CO of koolstofmonoxide ontstaat bij een slechte verbranding van hout, kolen, gas, mazout, pellets of petroleum. Ook bij een brand komt CO vrij. CO is een zeer gevaarlijk gas. Je kan het niet ruiken, zien, proeven of voelen. Het wordt via de longen opgenomen en verdringt de zuurstof in ons bloed. Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid. Bij twijfel verlaat je onmiddellijk de woning en bel je de hulpdiensten via het gratis noodnummer 112.
TREK DE STEKKER UIT
Heel wat branden ontstaan door elektrische toestellen. Trek zoveel mogelijk de stekker uit van toestellen als je slaapt of niet thuis bent. Indien je toestellen moet opladen, doe het overdag, onder toezicht en onder een rookmelder.
BRANDVEILIG – OOK OP SCHOOL
Heb jij al eens stilgestaan bij de brandveiligheid op school? Weet je kind wat te doen als er brand is op school? Kent je kind de verschillende pictogrammen die ophangen in de school? Brandveilig leven is niet alleen thuis belangrijk maar ook op school.
WIST JE DAT?
- Scholen hebben een intern noodplan en een ‘actiekaart brand’.
- Scholen houden periodiek evacuatieoefeningen en evalueren deze. Vraag eens aan je kind of hij/zij weet welke stappen gevolgd moeten worden wanneer er brand uitbreekt en of hij/zij weet waar de verzamelplaats is. Zorg thuis ook voor een vluchtplan en oefen dit in met je kinderen.
- Alle vluchtwegen en deuren moeten steeds vrij zijn.
- Vluchtplattegronden hangen op, op verschillende plaatsen in het gebouw.
- Gebruik nooit de lift in geval van brand.
- Ken je zelf alle pictogrammen op de tekening? Ken je het verschil tussen uitgang en nooduitgang? Het is altijd een leuke activiteit om dit samen met je kinderen verder uit te zoeken.
Meer informatie?