32843 - PUBLICATIEDATUM 03/07/2024 - GEMEENTERAAD 24 JUNI 2024 – FINANCIËN - BURGERLIJKE STAND - RETRIBUTIEREGLEMENT - NAAMSVERANDERING



RECHTSGRONDEN:
Artikel 41 §1 14° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017;

Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen;

De wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing (art 119 tem 136);

De omzendbrief van 11 juli 2018 betreffende de wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing;

De wet van 7 januari 2024 tot wijziging van het oud Burgerlijk Wetboek en het Wetboek der registratie-, hypotheek griffierechten teneinde de procedure voor naamsverandering te versoepelen.

AANLEIDING:
Op 19 januari 2024 is er in het Belgisch Staatsblad de wet van 7 januari 2024 tot wijziging van het oud Burgerlijk Wetboek en het Wetboek der registratie-, hypotheeken griffierechten teneinde de procedure voor naamsverandering te versoepelen verschenen. De wet treedt in werking op 1 juli 2024 en maakt het mogelijk voor meerderjarigen of ontvoogde minderjarigen om eenmalig bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, dus niet bij KB, een verklaring van naamsverandering te doen voor één van de namen voorzien in het nieuw Belgische naamrecht.

MOTIVERING:
Overwegende dat het afleveren van sommige documenten belangrijke administratieve prestaties en/of onderzoekingswerk met zich meebrengt.

Overwegende dat het billijk is dat de aanvrager van de documenten bijdraagt in een vergoeding voor de technische kosten die gepaard gaan met deze prestaties en/of het onderzoekingswerk. De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de machtiging tot het heffen van retributies voor de administratieve dienstverlening.

Er wordt voorgesteld om een retributie van 140 euro te vragen voor de naamsverandering naar analogie met de huidige retributie bij FOD justitie.

BESLUIT:

Artikel 1:
Er wordt een retributie geheven op de toegekende verzoeken tot naamsverandering vanaf 1 juli 2024 tot 31 december 2024.

Artikel 2:
De retributie is verschuldigd door de aanvrager van de naamsverandering: de betrokkene zelf of zijn wettelijke vertegenwoordiger.

Artikel 3:
De retributie wordt vastgesteld op 140 euro.

Artikel 4:
De retributie is verschuldigd bij de toekenning van het verzoek tot naamsverandering, met andere woorden op het ogenblik van de overschrijving van de naamsverandering in de registers van de burgerlijke stand.

Artikel 5:
De retributie wordt betaald bij de aanvraag. Indien het verzoek tot naamsverandering niet wordt ingewilligd, zal het betaalde bedrag worden terugbetaald.

Artikel 6:
Bij gebrek aan betaling in der minne, zal de retributie burgerrechtelijk ingevorderd worden voor wat betreft het betwiste gedeelte. De invordering van het niet-betwiste gedeelte zal door middel van een dwangbevel, voorzien in artikel 177 van het decreet over het lokaal bestuur, geschieden.

Artikel 7:
Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid overgemaakt en bekend gemaakt op de gemeentelijke website.