32842 - PUBLICATIEDATUM 03/07/2024 - GEMEENTERAAD 24 JUNI 2024 – GEMEENTELIJKE REGLEMENTEN - KINDZORG - GROEPSOPVANG 'T SCHELPJE EN 'T HARLEKIJNTJE - HUISHOUDELIJK REGLEMENT - HERZIENING



AANLEIDING AANPASSING HUISHOUDELIJK REGLEMENT:
Er werd een subsidiebelofte voor 16 IKT plaatsen aan kinderdagverblijf 't Harlekijntje toegekend, geldig tot 31 maart 2024. Om de subsidies effectief betaald te krijgen, moet worden voldaan aan alle subsidievoorwaarden en moet men de subsidiebelofte laten omzetten in een subsidietoekenning.

Gelet op de strakke deadline, werd vanuit Opgroeien geadviseerd om over te gaan tot een eenmalige verlenging van de subsidiebelofte. Dit biedt de dienst kindzorg meer tijd om de nodige voorbereidingen te treffen in functie van een subsidietoekenning.

Op 22 maart 2024 werd een verlenging van de subsidiebelofte aangevraagd. Op 25 maart 2024 werd via Opgroeien de beslissing 'toekenning verlenging subsidiebelofte met referentienummer 6046' ontvangen.

De huidige subsidiebelofte is geldig van 1 april 2024 tot en met 30 september 2024.

Bovenstaande werd ter kennis voorgelegd aan het schepencollege op 08 april 2024.

Er zijn volgende voorwaarden voor het omzetten van de subsidiebelofte in de subsidietoekenning:
- Dagelijks 11u ononderbroken open zijn tussen 6u en 20u;
- Een bezetting van 80% per kalenderjaar op basis van minimaal 220 openingsdagen behalen;
- Volgende voorrangsregels toepassen: gezinnen waarvoor kinderopvang noodzakelijk is om te werken of opleiding te volgen met het oog op werk. Binnen deze regel, gezinnen die in totaliteit minstens 4/5 tewerkgesteld zijn of een opleiding volgen. Daarnaast broers of zussen die reeds opgevangen worden en tot slot gezinnen die instaan voor de zorg van een pleegkind.

Als aan deze voorwaarden voldaan wordt, kan de subsidiebelofte overgaan in een effectieve subsidietoekenning. Om deze overstap mogelijk te maken, dient het huishoudelijk reglement van ‘t Harlekijntje echter aangepast te worden. In het huidige reglement staat bepaald dat ouders een vaste prijs van 28 euro per dag betalen, ook de openingsuren zijn op heden niet conform de voorwaarden. De IKT overschakeling zou ingaan op 1 september 2024. Conform het huishoudelijk reglement moeten ouders minstens twee maanden op voorhand schriftelijk op de hoogte gebracht worden omtrent wijzigingen in het huishoudelijk reglement. Ten laatste op 1 juli 2024 moet het reglement bijgevolg ter kennis gegeven worden aan alle ouders die gebruik maken van de groepsopvang. Bij nazicht van het huishoudelijk reglement bleek op basis van ervaringen uit de werking dat ook andere aanpassingen noodzakelijk zijn.

De modaliteiten die aangepast worden in de nieuwe versie van het huishoudelijk reglement van ’t Harlekijntje worden eveneens doorgevoerd voor ’t Schelpje, met uitzondering van de prijs en de openingsuren.

WIJZIGINGEN:
Hieronder wordt een overzicht gegeven van de belangrijke wijzigingen in het nieuw huishoudelijk reglement.

2.1 Openingsuren dagelijks van 7u15 - 18u15.

2.2 Missie, visie en pedagogisch beleid: missie en visie werden uitgewerkt. Het pedagogisch beleid werd herschreven.

2.3 Het vragen van een waarborg wordt geschrapt, dit wordt op heden niet toegepast.

2.4 Afspraken over voeding:
- Kinderen eten hun ontbijt thuis, dit ter ontlasting van de kinderbegeleiders.
- Dieetvoeding: voor de kinderdagverblijven wordt dit door de leverancier geleverd, op die manier zijn we zeker dat alles conform de FAVV regeling gemaakt werd.

2.5 Gerechtvaardigde afwezigheidsdagen (respijtdagen): momenteel krijgen ouders met een voltijds opvangplan 30 respijtdagen per kalenderjaar. Daarbovenop worden ziektedagen gerechtvaardigd met een doktersattest. Gelet op de arbeidsintensieve opvolging van alle ziekteattesten, wordt voorgesteld om deze te schrappen en enkel bij langdurige ziekte van minstens één ononderbroken week of vanaf 1 dag hospitalisatie deze te aanvaarden.

2.6 Uitzonderingen in het opvangplan in het voordeel van de ouders: deze werden verder uitgewerkt, in het oude huishoudelijk reglement waren deze summier omschreven en voor interpretatie vatbaar.
- Ploegensysteem
- Onderwijs
- Werkloosheid, langdurige ziekte ouder of moederschapsrust: twee opties
- Andere situaties

2.7 Opzegmodaliteiten: deze worden verder gespecifieerd.

2.8 Tarieven:
- Er wordt een boete aangerekend van 10 euro per begonnen kwartier bij laattijdig ophalen. Vroeger was het een boete van 10 euro ongeacht het tijdstip waarop de ouder het kind kwam ophalen;
- Overschakeling naar IKT tarieven;
- Ongerechtvaardigde afwezigheidsdagen: voor een volle afwezigheidsdag wordt 15 euro aangerekend en voor een halve 9 euro, dit ongeacht het inkomenstarief van de ouders. Daarnaast wordt een ongerechtvaardigde afwezigheidsdag in rekening gebracht wanneer ouders de opvang niet voor 9u verwittigen dat hun kind afwezig zal zijn, dit ongeacht of ouders nog respijtdagen hebben.
- Afvalverwerking: in het oude reglement wordt een forfait van 0,50 euro per dag aangerekend. Dit is niet conform de wetgeving waarbij het maximumtarief voor een volle dag op 0,34 euro en voor een halve dag op 0,22 euro wordt vastgelegd.
- Aangezien er geen waarborg gevraagd wordt, wordt er een boete aangerekend bij opzeg van de opvang (voor de opstart) van 150 euro.

3. Omschakeling IKT plaatsen 't Harlekijntje

3.1 IKT plaatsen: verschil tussen locaties

3.1.1 Tarief
Op heden betalen enkel de ouders, die gebruik maken van de gezinsopvang (dienst voor onthaalouders), een tarief op basis van hun inkomen. Met bovenstaande subsidiebelofte zouden de ouders, die gebruik maken van groepsopvang 't Harlekijntje, eveneens een tarief op basis van hun inkomen bekomen. Dit betekent echter dat de ouders, die gebruik maken van groepsopvang 't Schelpje, de enige ouders zouden zijn die binnen de opvang baby’s en peuters binnen het gemeentebestuur geen tarief betalen op basis van hun inkomen, maar een vaste prijs (cfr. Het huidige reglement gaat dit om 28 euro).

3.1.2 Openingsuren
Daarnaast is het een voorwaarde om dagelijks minimum 11u open te zijn. De openingsuren van 't Harlekijntje zullen dan ook veranderen. Ze zullen dagelijks op zijn van 7u15 tot 18u15. Voor 't Schelpje zijn de openingsuren momenteel van 7u30 tot 18u.

BESLUIT:

Enig artikel:
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het huishoudelijk reglement voor groepsopvang 't Harlekijntje en ’t Schelpje.