VERKIEZINGEN 9 JUNI 2024 - EUROPEES, FEDERAAL EN VLAAMS NIVEAUOp 9 juni waren er opnieuw Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen. Bekijk hier de resultaten.

Graag geven we jou alle nodige informatie rond de verkiezingen.


 OPROEPINGSBRIEF EN IDENTITEITSKAART 

Je mag stemmen voor de meeste verkiezingen in België als je:

 • Oud genoeg bent: 16 jaar (Europese verkiezingen) of 18 jaar (Federaal en Vlaams)
 • Belg bent
 • Je stemrecht nog hebt

Alle personen die voldoen aan de kiesvoorwaarden, worden opgenomen op de kiezerslijst van Jabbeke. De voorwaarden kan je raadplegen via verkiezingen.fgov.be/kiezers.

 • Bij verlies of het niet ontvangen van de oproepingsbrief, kan je een kopie ophalen bij de dienst Bevolking in de week van de verkiezingen. Dit kan met jouw identiteitskaart en is gratis. Indien je zelf niet in staat bent om een kopie af te halen, kan je iemand in de plaats sturen. Die persoon heeft enkel jouw identiteitskaart nodig.
 • Bij verlies of diefstal van jouw identiteitskaart doe je aangifte bij de dienst Bevolking of bij de politie. Kom naar het gemeentehuis en breng een pasfoto mee. Daar ontvang je een attest van verlies waarmee je kunt stemmen. Je kunt een attest van verlies ophalen tot 12 uur op de verkiezingsdag.

Belangrijk: De dienst Bevolking zal op 9 juni van 8u00 tot 14u00 geopend zijn. Hier kan je terecht op de verkiezingsdag voor vragen en documenten rond de verkiezingen.

 GELDIG STEMMEN 

 • In onze gemeente stemmen we met papier en potlood. Er is dus nog geen digitaal stemsysteem. Je kunt geldig stemmen door het uitbrengen van:
  Een lijststem: Je gaat akkoord gaat met de volgorde waarin de kandidaten op de lijst staan. Dit wordt ook wel de "kopstem" genoemd. Je stemt op geen enkele kandidaat, enkel voor een bepaalde partij.
 • Een naamstem, meerdere naamstemmen op dezelfde lijst of een lijststem in combinatie met naamstem(men) binnen dezelfde lijst: Je wilt de volgorde waarin de kandidaten op die lijst voorkomen wijzigen. Dit zijn de "voorkeurstemmen". Je stemt dus op een of meerdere kandidaten binnen een lijst, al dan niet in combinatie met een stem voor die lijst.

Het inkleuren van het bolletje (= stemmerk) is geldig. Enkel wanneer het duidelijk is dat het stembiljet onherkenbaar is gemaakt, is de stem ongeldig.

 ONGELDIG STEMMEN 

De volgende stembiljetten zijn ongeldig:

 • Stembiljetten waarop meer dan één lijststem voorkomt.
 • Naamstemmen voor kandidaten op verschillende lijsten zijn uitgebracht.
 • Stembiljetten waarop je een stem hebt uitgebracht bovenaan op een lijst en tegelijk naast de naam van één of meer kandidaten van een andere lijst (= panacheren). Je moet stemmen binnen een bepaalde lijst. Stemmen over verschillende lijsten mag niet.
 • Stembiljetten waarvan de vorm en de afmetingen veranderd zijn.
 • Stembiljetten die binnenin een papier of een voorwerp bevatten.
 • Stembiljetten die je onherkenbaar hebt gemaakt door een teken, een tekst of een doorhaling op aan te brengen.
 • Alle andere stembiljetten buiten de geldende regelgeving.

 OPENINGSUREN STEMBUREAUS 

De stembureaus zijn geopend van 8u tot 14u. Binnen deze tijd moet je gaan stemmen in het toegewezen stembureau.

In elke deelgemeente zijn er stembureaus aanwezig. Op jouw oproepingsbrief staat vermeld in welk stembureau je moet gaan stemmen. In het Vrijetijdscentrum zal er één toegankelijk stembureau worden voorzien in de bibliotheek. Dat betekent tegelijkertijd dat de bibliotheek op zaterdag 8 juni 2024 zal gesloten zijn voor het publiek.

 IK KAN NIET GAAN STEMMEN 

Als je op 9 juni 2024 zelf niet naar het stembureau kan om te stemmen, dan zijn er twee opties.

Volmacht geven

Je kan een andere kiezer volmacht geven om in jouw naam te stemmen. Deze regelgeving omschrijft duidelijk wanneer dat kan en wat u daarvoor nodig heeft. Je kan hier het volmachtformulier vinden.

Goedkeuring via vrederechter

Je kan jouw onthoudingsredenen doorsturen naar de vrederechter van jouw kanton. De vrederechter zal oordelen of jouw redenen al dan niet verantwoord zijn. Neem contact op met de dienst Bevolking om de contactgegevens van jouw vrederechter te krijgen via gemeentehuis@jabbeke.be of 050 81 02 11.

 KANDIDATENLIJSTEN 

Hieronder kan je de verschillende kandidatenlijsten raadplegen:

 

 MEER INFORMATIE? 

Alle informatie over de verkiezingen is na te lezen via de website van de Federale overheid.Nieuws /