FairtradeBij Fair Trade of eerlijke handel betaalt de consument een eerlijke prijs voor een product en betaal je een prijs die rekening houdt met de aard van het werk, de geleverde inspanning en de koopkracht van de producent. Op basis daarvan en in onderhandeling met de producent legt Fair Trade een fairtrademinimumprijs vast.

Bovenop de fairtrademinimumprijs ontvangen de producentengroepen een fairtradepremie. De premie dient voor de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap. Fair trade garandeert bovendien correcte arbeidsomstandigheden voor boeren en arbeiders, sluit kinderarbeid uit en produceert met respect voor het milieu.

 FAIRTRADE GEMEENTE 

De campagne Fairtrade Gemeente is een initiatief van Oxfam Wereldwinkels, Max Havelaar, 11.11.11 en Vredeseilanden. Om de titel Fair Trade Gemeente te behalen, moet een gemeente aan zes criteria voldoen. Het gemeentebestuur, horecazaken, organisaties, scholen, bedrijven engageren zich om fair trade te consumeren of te verkopen.

 JABBEKE IS EEN FAIRTRADE GEMEENTE 

De Jabbekenaren en het gemeentebestuur dragen eerlijke handel een warm hart toe! Sinds 2012 mag Jabbeke zich Fairtrade Gemeente noemen.