AANMELDING EN ERKENNING VAN EEN TOERISTISCH LOGIES
Inhoud


Als u mensen tegen betaling te slapen legt, moet uw logies altijd voldoen aan enkele basisnormen in verband met (brand)veiligheid, kwaliteit, verzekering en hygiëne. Per logiestype en per eventuele benaming die u gebruikt voor uw logies, zijn er bovendien specifieke uitbatingsnormen.

Voorwaarden


Het Logiesdecreet legt de regels vast voor alle vormen van verblijfsaccommodatie die worden aangeboden op de toeristische markt. De regels van het Logiesdecreet gelden niet voor:
  • jeugdverblijven
  • bivakplaatsen
  • festivalcampings
  • gratis logies
  • verhuur aan familie en vrienden
  • paalkamperen ...

Basisnormen

Als u mensen tegen betaling te slapen legt, moet uw logies altijd voldoen aan zeven basisnormen voor brandveiligheid en kwaliteit. Het maakt niet uit
  • of het om een professionele uitbating of om een bijverdienste gaat
  • of het logies rechtstreeks of via tussenpersonen of een internetplatform (zoals Airbnb of Booking.com) wordt aangeboden.

Algemene normen

Het Logiesdecreet onderscheidt twee logiescategorieën. Elke vorm van verblijfsaccommodatie behoort tot een van die twee categorieën. Voor elk van beide categorieën geldt een beperkt aantal algemene exploitatienormen.
  • Biedt u kamergebonden logies aan, dus een overnachting in een gebouw? Dan moet u in elk geval voldoen aan een aantal algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden op het vlak van meubilair, verlichting, elektriciteit, afsluitbaar sanitair, verduistering, verluchting, …
  • Biedt u terreingebonden logies aan, zoals kampeerplaatsen of vakantiehuisjes in groep? Ook dan moet u in elk geval voldoen aan een aantal algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden op het vlak van gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, de aanwezigheid van waterkraantjes, lozingspunten, afvalverzamelplaatsen, elektriciteitsaansluitingen, …
Als uw logies aan de voorwaarden van één van die twee categorieën voldoet, dan mag u het uitbaten als ‘logies’. U kiest zelf in welke categorie uw logies valt, afhankelijk van de aard van het logies.Met de algemene openings- en uitbatingsvoorwaarden biedt u uw gasten en uzelf, als uitbater, een minimale kwaliteitsgarantie. Het verschil met uw concurrenten maakt u daarna zelf, met extra comfort en een persoonlijke aanpak.

Procedure


watMeebrengen

Wat Meebrengen


bedrag

Bedrag


uitzonderingen
regelgeving

Links


Vlaams Logiesdecreet

BevoegdeOverheidsdiensten


Vlaamse overheid

AfleverendeDiensten


Toerisme Vlaanderen

Geografische Toepassingsgebieden


Vlaamse Gewest

Verwante producten


Logiessubsidie: steun voor erkende toeristische logies